matcha te redskaber bambuspiskeris, te i pulverform og drikkeskåle

Matcha te har med rette fået stor opmærksomhed de senere år.

Traditionelt tales i den japanske tekultur og tradition om ”tynd eller tyk” grøn te, forstået som enten brygget ved udtrækning af teen fra blade overhældt med varmt vand henholdsvis en tedrik lavet ved at sammenpiske formalet grøn te i pulverform – Matcha.

Når du drikker Matcha te, drikker du til forskel fra den tynde te derfor også bladene.

Matcha te er med andre ord grøn te i pulveriseret form, der omrøres og piskes i en særlig kop.

Når teen har fået så stor interesse skyldes det et højt indhold af antioxidanter samt kalium, A- og C-vitamin og calcium.

Teen indeholder også koffein med de kendte, opkvikkende egenskaber, men samtidigt indeholder Matcha te også aminosyren teanin, der har en afslappende og beroligende effekt, og derfor bidrager til at sænke stress eller give en god start på en travl dag.

Teen
Selve dyrkningen og produktionen af Matcha adskiller sig også fra traditionel grøn te.

Matcha fremstilles af blade dyrket i i skyggefulde omgivelser. Tilvirkningen starter derfor flere uger før høst, hvor buskene tildækkes for at undgå direkte sollys. Herved opnås en langsommere vækst, og øget produktion af klorofyl samt amino syrer, herunder særligt den tidligere nævnte teanin.

Bladene formales/knuses efter tørring i en en langsom proces, da møllestenene ikke må blive for varme.

Tilberedning

Der er som ofte i japansk tekultur en række ritualer forbundet med tilberedning også af Matcha te.

Eksempelvis er det etikette, at teen drikkes i præcist tre og en halv slurke.

Til en stor kop anvendes 1-2 teskefulde tepulver, opmålt med de særlige bambus teskeer.

Der tilsættes 100-150 ml varmt vand, der som normalt ved grøn te ikke må være kogende men tempereret til omkring 80 grader.

Herefter piskes teen med det særlige bambuspiskeris indtil der opnås en passende skumdannelse. Pisk grundigt rundt i Matcha skålens kanter og hæld herefter over i kopper – eller drik direkte fra Matcha skålen mens der fortsat er skum.

Er i flere personer, der drikker af samme skål benyttes traditionelt en klud (fukin) til aftørring af kanten.

Husk også at udbløde piskeriset i vand før brug, da en del af pulveret ellers vil klæbe til piskeriset.

Redskaber til Matcha te

– drikkeskål
– bambusske
– bambuspiskeris

Bakken til servering finder du her