Beskrivelse
Slibesten “whetstone” i to varianter med forskellig kornstørrelse til slibning af knive.
Når du har investeret i en lækker kniv er det vigtigt at holde den skarp.
En skarp kniv er nemlig det vigtigste værktøj i dit køkken.
Det klassiske strygestål kan vedligeholde skarphed, men kan ikke slibe en kniv.
Til slibning kræves en slibesten, whetstone, som findes i forskellige kornstørrelser (finhed) alt efter knivens hårdhed.
Kornstørrelse/slibestenes finhed bestemmes af knivens hårdhed
Knivens hårdhed udtrykkes i Rockwell og for de japanske knive gælder det, at de er hårdere end de europæiske knive.
De knive vi sælger har en hårdhed på 60 HCR, mens europæiske knives hårdhed ligger på 52-58 HCR. For sammenligningens skyld har glas en hårdhed på 60 HCR.
Den større hårdhed kræver, at slibestenens kornstørrelse skal være finere.
Vi tilbyder dobbeltsidede Carborundum slibesten til vådslibning i følgende kornstørrelser:
600/2000 med gummiramme, skridsikker bambusfod og vinkel guide, kr. 348.-
Jvnf. ovenfor er denne kornstørrelse velegnet til langt de fleste knive, herunder de europæiske med hårdheder på 52-58 HCR
3000/8000 med gummiramme, skridsikker bambusfod og vinkel guide, kr. 498.-
Den finere kornstørrelse er særligt velegnet til de japanske kokkeknive, der generelt har en højere hårdhed
Sådan kan du slibe dine knive
1: Læg slibestenen i en skål med vand indtil at den er mættet og der ikke stiger luftbobler op.
2: Slibestenen placeres i gummi rammen og dernæst i den forhøjede skridsikre bambusfod. Slibestenen er derved hævet tilstrækkelig over køkkenbordet så man frit kan slibe kniven uden, at knoerne støder mod bordpladen. Start med den groveste side af slibestenen først.
3: Placer vinkelkontrol guiden i midten af knivbladet således, at kniven hele tiden har den rette vinkel på ca. 15 grader mod slibestenen.
4: Knivbladet skubbes og trækkes nu frem og tilbage med et let tryk og således, at hele knivbladet slibes.
Dette gøres 10 -20 gange på den ene side og dernæst 10 -20 gange på den anden side.
Under slibningen dannes en fin pasta, som det anbefales lade blive liggende på stenen mens du sliber.
5: Slibestenen vendes nu om så den side så den fineste kornstørrelse vender opad. Denne kornstørrelse bruges til at finpolere og fjerne graten på knivens æg. Her trækkes kniven 10 gange hen ad stenen på hver side af kniven. Mærk forsigtig efter om graten er slebet væk.
6: Tilslut skylles kniven og den aftørres.
Japanske kokkeknive
Hvis du mangler en skarp japansk kniv kan vi anbefale vores serie i fineste damaskus stål.
De er håndlavede i alle processer med en VG-10 stålkerne og foldet 67 gange.
Det bevirker at knivene har en stor hårdhedsgrad, utrolig skarphed samt holder skarpheden længe.